Osnivačka i Izborna skupština DBFBiH 19. 12. 2014.

 

Osnivačka i Izborna skupština Društva bibliotekara Federacije BiH održana je 19. 12. 2014. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Skupštini je prisustvovalo 135 bibliotekara iz Federacije BiH. Skupštinu je otvorila predsjednica Inicijalnog odbora dr. sc. Lejla Hajdarpašić. U svom obraćanju prisutnim je pročitala pismo podrške prodekanese za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu doc. dr. Ksenije Kondali. Skupštini su se obratile i dale podršku dr. sc. Senada Dizdar, vanredna profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dr. sc. Duška Bošković ispred Bibliotečko-informacijskog odbora UNSA, mr. sc. Amra Rešidbegović ispred Nacionalne i univerzitetske bilioteke BiH i Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa BAM i mr. sc. Enisa Žunić ispred Fondacije za bibliotečku djelatnost.

Radno predsjedništvo Skupštine sačinjavali su:

Slavica Hrnkaš, Opća biblioteka Zenica
Ankica Mravak, Gradska knjižnica Busovača
Dr. sc. Edin Jahić, Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“, Tuzla
Rasim Prguda, Narodna biblioteka Mostar
Mr. sc. Amra Rešidbegović, NUBBiH

Izabrani/e predstavnici/e organa Društva su:

Predsjednica Skupštine Društva: dr. sc. Lejla Hajdarpašić

Predsjednica Društva: mr. sc. Nadina Grebović-Lendo
Potpredsjednik Društva: doc. dr. Mario Hibert

Upravni odbor:
Predsjednica Društva
Potpredsjednik Društva
Mr. sc. Beba E. Rašidović, Sarajevo
Josip Šimić, Mostar
Sabina Babović, Tuzla

Stručni odbor:
Zijad Sarajlić, Tuzla
Amela Hodžić, Zavidovići
Jasminka Trešnjo, Mostar
Saša Madacki, Sarajevo
Mirsa Šarić, Gradačac

Album fotografija

 

 

Prva godišnja skupština DBFBiH 18. 12. 2015.

 

Jedan od prioriteta Prve godišnje skupštine Društva bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine, koja se danas održava u Sarajevu, jeste rješavanje bibliotečke legislative u FBiH, kao i promicanje bibliotečke djelatnosti, unapređenje bibliotečkih službi, te osiguranje profesionalnog integriteta zaposlenika u toj djelatnosti.

“Smatramo da u rješavanju bibliotečke legislative treba učestvovati struka i danas trebamo definirati kako se mogu inicirati izmjene i dopune postojeće zakonske legislative”, – kazala je za Fenu predsjednice Društva bibliotekara FBiH Nadina Grebović-Lendo.

Mišljenja je da Društvo ima kvalitetan bibliotečki kadar koji može ponuditi adekvatna rješenja o pitanju usklađivanja Zakona s potrebama biblioteke 21. stoljeća, od elektronskog obaveznog primjerka pa nadalje.

Učesnici Skupštine smatraju da bibliotečka djelatnost nije uređena u skladu sa svim onim što bi trebalo i što danas zahtijeva društvo znanja.

Bibliotekar u Osnovnoj školi “Čengić Vila” u Sarajevu Tarik Alimanović kaže da biblioteke nisu uređene po savremenim pedagoškim standardima i normativima, te da bi i škole trebale provoditi program poticaja na čitanje, ali to po pedagoškim standardima i normativima nije precizno definirano, kao ni program informacijskog opismenjavanja.

“Naše biblioteke ne zadovoljavaju potrebe učenika. Treba osmisliti prostor, učiniti ga privlačnim djeci, a pored lektira, treba im omogućiti da i sami istražuju i dolaze do informacija, te što više imati digitalnih izdanja knjiga i informativnog materijala”,– kazao je Alimanović i dodao da za to nisu potrebna velika materijalna sredstva, što ujedno podrazumijeva i mijenjanje percepcije bibliotekarstva, jer to nije samo mjesto gdje se izdaju i vraćaju knjige.

Na Skupštini je razgovarano i o hitnoj analizi stanja infrastrukture po tipovima biblioteka u FBiH, uspostavljanju kontakata s matičnim odjeljenjima javnih biblioteka i aktivima školskih biblioteka, izradi registra aktuelnih zakona, pravilnika i drugih akata, kao i uspostavljanju saradnje s domaćim i regionalnim srodnim organizacijama, a prijedlog je i ustanovljenje dana bibliotekara FBiH.

Istaknuto je da Društvo bibliotekara FBiH čini mlada i stručna generacija koja je spremna raditi i boriti se za interes svih djelatnika u ovoj profesiji u FBiH.

DSCF1217) DSCF1292 DSCF1223 DSCF1138 DSCF1085 DSCF1031

(Preuzeto sa portala Novo Vrijeme ; Foto: DB FBiH)

 

 

 

 

Advertisements